قبل از پرداختن به مقایسه استپر و سروو موتور باید بگوییم که موتور ها تجهیزاتی الکترومکانیکی در انواع دستگاه ها و ماشینآلات مختلف هستند که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی برای کاربرد های متفاوت تبدیل می کنند. این نوع قطعات با توجه به عملکرد، ساختار، کاربرد و غیره دارای انواع متفاوتی هستند و در دستگاه هایی همچون ماشینآلات صنعتی استفاده می شوند. در حال حاضر نیز استپر موتور و سروو موتور، از رایج ترین و متداول ترین موتور های استفاده شده در صنایع اتوماسیون هستند که هرکدام در عملکرد و ساختار، دارای تفاوت های کلیدی با یکدیگر می باشند. انتخاب میان استپر موتور و سروو موتور نیز می تواند با توجه به طراحی و هزینه های نگهداری آن ها بسیار چالش برانگیز باشد. در ادامه این مقاله قصد داریم تا مقایسه استپر و سروو موتور را از لحاظ کاربرد، ساختار، مزایا، معایب و همچنین عملکرد قطعه با یکدیگر بررسی نماییم. پس تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
سروو موتور چیست؟
سروو موتور در دستگاه ها و ماشینآلات صنعتی، یک نوع محرک خطی و یا دوار است که امکان کنترل دقیق موقعیت زاویه ای، خطی و سرعت را فراهم می کند. این قطعه از یک درایو، دستگاه بازخورد و خود موتور تشکیل شده است و درایو در آن برق AC را به ولتاژ DC تبدیل می کند. موتور سروو برای عملکرد هایی همچون کنترل شتاب و کنترل سرعت به دستگاه های خارجی متکی بوده و درایو های هوشمند آن می توانند تشخیص خطا و رابط های دیجیتال را بسیار راحت تر انجام دهند. در واقع می توان گفت که سروو موتور در ماشینآلات صنعتی، سرعت و حرکت را با دقت بسیار بالا کنترل می کند و براساس یک سیستم کنترل حلقه بسته عمل کرده و در نتیجه برای کاربرد هایی که نیازمند دقت بسیار بالا هستند، مناسب می باشد.
استپر موتور چیست؟
استپر موتور یا موتور های پله ای، نوعی دیگر از موتور های رایج به کار رفته در ماشینآلات و انواع دستگاه های صنعتی هستند. این قطعات دارای طراحی دندانه مکانیکی در قسمت های روتور و استاتور هستند تا بتوانند موقعیت چرخش محور جلو را به زوایای مشخصی نسبت به موقعیت اصلی منتقل کنند. استپر موتور ها دارای تعداد زیادی سیم پیچ هستند که به صورت فازی قرار گرفته اند و دلیل نام گذاری آن ها نیز به دلیل این است که این قطعه در دستگاه در مراحل مجزا حرکت می کند. منبع تغذیه در استپر موتور ها، انرژی مورد نیاز برای هر فاز را به ترتیب ارائه داده و سبب می شود که موتور برای هر واحد به صورت جداگانه یک مرحله بچرخد. امروزه نیز انواع بسیار متفاوتی از موتور های استپر در دسترس هستند که در تمامی آن ها حرکت پله ای موتور، امکان دستیابی به کنترل سرعت و دقت بسیار زیادی را در دستگاه فراهم می کند.
مقایسه استپر و سروو موتور
در حالت کلی هنگام انتخاب و خرید دستگاه ها و ماشینآلات صنعتی، اگر اولویت شما دقت و کنترل بسیار بالای موتور باشد، استپر موتور ها می توانند گزینه بسیار ایدهآلی باشند. اما در مقابل اگر سرعت برای شما از اهمیت بالاتری برخوردار است، می توانید سروو موتور ها را انتخاب کنید. برای مقایسه استپر و سروو موتور در دستگاه های صنعتی، می توانیم به چند مورد زیر اشاره کنیم:
گشتاور
گشتاور استپر موتور ها نسبت به سروو موتور ها در سرعت های پایین، ثابت است. سروو موتور ها با وجود منحنی سرعت انعطافپذیر تر و حداکثر گشتاور وابسته به زمان، دارای عملکرد بسیار بالاتری در ماشینآلات هستند و با این حال استپر موتور های بهینه شده نیز می توانند همان عملکرد را با هزینه ای بسیار مقرون به صرفه تر انجام دهند. اما به طور کلی می توان گفت که سروو موتور ها دارای کنترل بیشتری بر گشتاور هستند و با توجه به طراحی قطعه، می توانند به سرعت ۵۰۰۰ هزار دور در دقیقه نیز دست یابند.
مصرف انرژی
سروو موتور ها دارای مصرف انرژی و برق بسیار پایین تری نسبت به استپر موتور ها هستند.
ابعاد و اندازه
هر دو موتور های سروو و استپر، دارای ابعاد و اندازه های مشابه با یکدیگر هستند و همان طور که ممکن است بدانید طول موتور، فاکتوری تعیین کننده برای میزان اینرسی و گشتاور قطعه است. بنابراین هر چه طول یک موتور بیشتر باشد، عملکرد های متفاوتی را نیز در دستگاه ارائه می دهد.
سرعت عملکرد
سروو موتور ها در مقایسه با استپر موتور ها دارای سرعت بسیار بالاتری در عملکرد هستند و اگر در هنگام انتخاب دستگاه های لیزری و CNC، سرعت در تولیدات اولویت شما است، سروو موتور ها گزینه بسیار ایدهآلی برای خرید می باشند. به طور میانگین نیز می توان گفت که سروو موتور ها، دارای سرعت بالای ۳۰۰۰ دور در دقیقه هستند و استپر موتور ها ما به طور معمول دارای سرعت کمتر از ۱۰۰۰ دور در دقیقه می باشند.
عملکرد موتور
استپر موتور ها با استفاده از سیستم کنترل حلقه باز عمل کرده و سیگنال های پالس الکتریکی را جهت چرخش و تبدیل آن ها به جا به جایی خطی و یا زاویه ای برای کنترل دقیق دریافت می کنند. اما در مقابل سروو موتور ها از سیستم کنترل حلقه بسته جهت کنترل و موقعیت دقیق استفاده کرده و وظیفه اصلی آن ها نیز انتشار سیگنال های پالس می باشد.
نگهداری و استفاده
نحوه کنترل موتور های پله ای نسبت به سروو موتور ها بسیار ساده تر است و این نوع قطعات نیازی به بازخورد سرعت و موقعیت نداشته و اپراتور ها تنها باید سیگنال های پالسی را برای به چرخش درآمدن آن به موتور انتقال دهند. نگهداری از موتور های پله ای نیز نسبت به سروو موتور ها بسیار راحت تر است. زیرا سروو موتور ها جهت حرکت و سرعت با دقت بسیار بالا، نیازمند کنترل های بازخوردی هستند و به تنظیمات پارامتری و تکنسین های حرفه ای نیاز خواهند داشت.
دقت در کنترل
سروو موتور ها در مقایسه با استپر موتور ها، جهت اطمینان از دقت کنترل به رمزگذاری های چرخشی متکی هستند و بنابراین دقت در کنترل آن ها از استپر موتور ها بسیار بالاتر است. در واقع می توان گفت که سروو موتور ها برای کاربرد هایی با دقت بسیار بالا همانند سیستم های هوافضا و اتوماسیون های صنعتی انتخاب بسیار مناسبی هستند و دارای سرعت و دقت بسیار بیشتری نسبت به استپر موتور ها می باشند.
هزینه
استپر موتور ها به دلیل هزینه تولید پایین و ساختار ساده تر، نسبت به سرو موتور ها عموماً ارزان تر و مقرون به صرفه تر هستند. همچنین استپر موتور ها جهت دستیابی به حرکت با دقت بالا، نیازمند کنترل های پیشرفته نبوده که این خود هزینه خرید و نگهداری آن ها را نسبت به سروو موتور ها بسیار مقرون به صرفه تر می کند.
با توجه به توضیحات ارائه شده در این مقاله با موضوع مقایسه استپر و سروو موتور، هر دو موتور ها دارای مزایا و معایب منحصر به خود هستند و بر اساس برنامه های کاربردی در ماشینآلات صنعتی همچون دستگاه های CNC و دستگاه های لیزری انتخاب می شوند.
در پایان
شرکت نوین تاک لیزر، ارائه دهنده و عرضه کننده انواع دستگاه ها و ماشینآلات صنعتی نظیر دستگاه لیزر فلزات و غیرفلزات، دستگاه جوش لیزر، پرس برک و… در کیفیت های بسیار بالا است و به عنوان یکی از معتبرترین ارائه دهندگان ماشینآلات صنعتی در ایران، محصولات خود را با مناسب ترین قیمت همراه با خدمات پس از فروش به مشتریان عرضه می کند. شما می توانید برای خرید انواع ماشینآلات لیزری، با شرکت نوین تاک لیزر تماس گرفته و راهنمایی ها و اطلاعات لازم را از کارشناسان ما دریافت کنید.
بدون دیدگاه